Kemi og UV-hærdningsprocessen
Alt UV-aktiveret gellak er i dag baseret på akrylater. Akrylater er en bred betegnelse for kemien bag det meste plastik omkring os. Fælles for dem alle i negleindustrien er, at de oftest forekommer i en flydende og uhærdet form.
Alt vores gellak er UV-aktiveret og kræver UV lys ved mellem 365nm og 405nm bølgelængde for at igangsætte hærdningsprocessen. Nailsters UV lamper udsender UV-lys ved disse bølgelængder for at sikre en korrekt hærdning.
Spektrografi og lys
Når vi taler om lys og dets forskellige bølgelængder, bevæger vi os ind i spektrografiens verden. Spektrografi er teknikken til at klassificere lys baseret på dets bølgelængde. Udtrykket "nm" står for nanometer, hvor 1 meter er lig med 1 milliard nanometer. Lys, som vi typisk ser fra en lampe i stuen, falder inden for det synlige spektrum, som strækker sig fra 435 til 750 nm. Til sammenligning er røntgenstråling, som anvendes hos tandlægen, på omkring 1 nm. Bølgelængden definerer afstanden mellem to bølgetoppe i strålingen, hvilket betyder, at for rødt lys med en bølgelængde på 750 nm, kan der være op til halvanden million "topper" på en meter.
Stråling er opdelt i forskellige kategorier med specifikke navne såsom røntgen, ultraviolet, synligt lys og infrarødt (sidstnævnte opleves som varme). Det UV lys, der bruges til at hærde UV gellak, falder inden for bølgelængderne 365 til 405 nm, placeret i det ultraviolette spektrum, ofte refereret til som UV-A lys.
Det er værd at notere, at almindeligt lys fra indendørs lamper ikke kan hærde vores produkter, så det er sikkert at arbejde under en normal lampe uden risiko for utilsigtet hærdning.
UV-lampens styrke
UV-lamper måles ofte i watt, men det giver ikke et præcist billede af lampens reelle styrke. Watt angiver typisk lampens maksimale strømforbrug, hvilket kan sammenlignes med at vurdere en bils ydeevne ud fra dens brændstofforbrug. En mere nøjagtig måde at måle en UV-lampe på er at se på dens UV-styrke. Da dette kan være meget teknisk, nævnes UV-styrken sjældent i markedsføringen af UV-lamper.
LED-diodernes placering og den måde, UV-strålerne reflekteres på i lampen, gør, at styrken varierer afhængigt af, hvor i lampen den måles. Styrken er højest inderst inderst i lampen, middel i midten og lavest ved siderne.
Vores lampe har følgende UV-styrke:
Inderst: 20-22 mW/cm2
Midten: 12-16 mW/cm2
Siderne: 10-12 mW/cm2
Lampens “Low heat”-funktion starter ved en tredjedel af denne styrke og øges gradvist over 99 sekunder.
Sollys og din neglelak
Solens lys kan faktisk hærde din gellak, hvilket er grunden til, at det er vigtigt at opbevare dine produkter et mørkt sted. Undgå også at lave dine negle udendørs, da direkte sollys kan påvirke hærdningsprocessen og kvaliteten af dit arbejde.
UV-C: Den bakteriedræbende stråling
UV-C lys er kendt for sin evne til at dræbe bakterier og bruges ofte i medicinske sammenhænge til desinfektion. Dette er dog ikke en type lys, du vil komme i kontakt med under din manicure, da vores lamper er designet uden UV-C stråler.
UV-B: Nøglen til solbrun hud
UV-B er strålingen, der giver dig din sommerglød, men den spiller en minimal rolle i hærdningen af din gellak. Vores lamper udsender kun ubetydelige mængder af UV-B.
UV-A: Hemmeligheden bag gellak
Det er UV-A lys, der kickstarter hærdningsprocessen af din gellak. Selvom UV-A også er forbundet med en øget risiko for hudskader, herunder cancer, på grund af dens evne til at nedbryde DNA, er den mængde UV-A, du udsættes for under en manicure, meget lille. Denne eksponering kan sammenlignes med et par ekstra timer i solen, hvilket, når man kun anvender UV gel lak 1-2 gange om måneden, anses for at være minimal risiko ifølge forskningen.
For at tilbyde en ekstra beskyttelse, har du muligheden for at bruge UV-beskyttende handsker, når du lægger din gellak. Selvom dette skridt ikke er nødvendigt, kan det give et ekstra lag af sikkerhed mod UV-stråling, så du kan nyde din DIY manicure både sikkert og med større ro i sindet.
Akrylaters opbygning
På et kemisk plan er akrylaterne i vores produkter en blanding af
- Monomerer: Små molekyler, der kan forbindes i længere kæder.
- Oligomerer: Korte molekylekæder, der fungerer som rygraden i polymerstrukturen.
- Fotoinitiatorer: Stoffer, der initierer polymeriseringsprocessen under påvirkning af UV lys.
Disse er byggestenene i alle akrylater og nødvendige for deres effekt.
Når UV lys anvendes, aktiverer det fotoinitiatorerne, som fungerer som en katalysator for, at monomerer og oligomerer kan forbinde sig. Denne forbindelse resulterer i dannelse af lange, krydsbundne molekylære kæder, kendt som polymerer. Det er denne proces, der omdanner den flydende akrylatblanding til en fast og holdbar form på neglen.
Hærdningsprocessen er derfor central for at opnå det ønskede resultat. En fuldstændig hærdning sikrer, at polymererne har dannet en stærk matrix, som gør UV gel lakken hård og modstandsdygtig. Selvom et produkt kan virke hærdet på overfladen, er det vigtigt at sikre, at hærdningen er gennemført helt ned i de lavere lag for at undgå svagheder i produktets struktur.
Varmeudvikling
Det er en almindelig misforståelse, at varmen fra en UV neglelampe er ansvarlig for at "tørre" neglene. Faktisk er det udelukkende UV lyset, der hærder negleproduktet. Den varme, du mærker, er blot et naturligt fænomen, der opstår, fordi UV dioder også producerer varme, når de lyser, lig en lyspære der bliver varm.
Hærdningsprocessen ved alt UV neglelak er eksotermisk, hvilket betyder, at den naturligt afgiver en smule varme som en del af den kemiske reaktion. Normalt er dette ikke noget, du vil lægge mærke til. Dog, i visse tilfælde, hvis der er anvendt et særligt tykt lag af produktet eller hvis dine negle er mere følsomme, kan du opleve en varm fornemmelse.
Skulle du mærke en øget varmefornemmelse, er det vigtigt at handle med omtanke for at sikre din komfort. Det anbefales at afbryde hærdningsprocessen momentant og tage en lille pause. For at tilpasse processen til en mere behagelig oplevelse, kan du benytte lampens "Low heat" funktion. Denne smarte indstilling starter med en lav intensitet på omkring en tredjedel af det fulde niveau og øger gradvist styrken til fuld kapacitet over de næste 99 sekunder. Dette trin hjælper med at minimere varmeudviklingen, så du kan fortsætte med at skabe smukke negle på en komfortabel og sikker måde.
Hvis du fortsætter hærdningsprocessen trods gentagen smerte pga. varmen, vil du i helt ekstreme tilfælde opleve onykolyse, som betyder at dine negle løsner sig. Derfor anbefaler vi at anvende Low Heat funktionen ved det mindste ubehag, ud fra et forsigtighedsprincip.