Information om akrylater

Ved brug af gellak, herunder også builder gels og akrylgels, er det altid vigtigt at være opmærksom på den risiko der følger med produkter der indeholder akrylater.

 

Vi gør hos Nailster en stor indsats for at minimere den risiko for dig som forbruger. Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at lave gellak helt uden akrylater, men vi har udviklet vores gellak med henblik på at minimere denne risiko mest muligt.

 

Gellak er et produkt der har eksisteret i årtier, og er i de seneste år blevet mere tilgængelige for private forbrugere. Som følge heraf er der indført lovgivning omkring brugen af specifikke ingredienser, som kun må anvendes af professionelle. Dette skyldes, at ingredienserne i sig selv ikke er farlige, når de bruges korrekt, men private forbrugere har ikke altid de samme færdigheder eller præcision som professionelle negleteknikere. Risikoen for at udvikle allergi opstår, når de uhærdede produkter trænger igennem huden. Akrylaterne optages ikke igennem neglesengen i hærdet tilstand.

 

Er Nailsters produkter lovlige?

Ja, alle vores produkter opfylder alle danske- og EU lovgivninger. Ligesom vores produkter ikke indeholder nogen af de ingredienser som kun er anbefalet til professionel brug.

 

I Danmark er kosmetiske produkter reguleret under EU-lovgivningen, specifikt gennem EU-forordningen om kosmetiske produkter. Vi følger hele tiden med i de opdateringer og anbefalinger, der kommer fra EU, i takt med at vi hele tiden bliver dygtigere til at forske i ingredienser.

Alle vores ingredienser er derfor godkendt af EU som sikre til brug i kosmetiske produkter.

Udover blot at opfylde lovgivningen gør vi hos Nailster altid en ekstra indsats for at mindske risikoen for allergi. Både gennem produktudvikling, men også i den information og de guides der følger med til vores produkter.

 

Hvordan er produkterne testet?

Først og fremmest anvender vi kun stoffer der er testet og godkendt af EU til brug i kosmetiske produkter.

 

Alle vores produkter bliver dermatologisk testet til ikke at give nogen irritationer.

 

Det skal nævnes at både de EU test der er lavet, samt de dermatologiske test vi laver, er testet ud fra korrekt brug. Derfor skal man være opmærksom på brugen af produkterne.

 

Herudover laver vi løbende kontrol tests, i samarbejde med Teknologisk Institut og Altox, for at sikre at vores produkter indeholder de korrekte koncentrationerne af de stoffer der er angivet i vores ingrediensliste og sikkerhedsdatablade. Disse tests er enormt vigtige, da undersøgelser af gellak markedet har vist, at man ikke altid kan regne med det der står på emballagen. Det garanterer vi dig hos Nailster.

 

Hvilke akrylater er sikre at bruge?

Akrylater er en bred familie af stoffer som kommer i mange forskellige former. En primær faktor i om et akrylat er sikkert at bruge, er hvor biotilgængelig akrylatet er. Jo mere biotilgængelig stoffet er, jo større er risikoen for hudirritationer og allergiske reaktioner.

 

Mindre molekyler optages nemmere igennem huden end større molekyler. Derfor er et stof som “PEG-15 Trimethylolpropane Triacrylate” et sikkert stof, mens “Trimethylolpropane Triacrylate” er et stof der er klassificeret som et usikkert stof. Læs mere om Trimethylolpropane Triacrylate her.

 

Hvilke akrylater kan være allergifremkaldende?

Der findes flere akrylater, som er kendt for at være meget allergifremkaldende.

 

- Methylmethacrylat (MMA)

- Hydroxyethylmethacrylat (HEMA)

- Di-Hydroxyethyl Methacrylate (Di-HEMA)

 

Disse ovenstående stoffer er de sidste par år blevet gjort ulovlige, og må derfor ikke længere sælges til private i EU ifølge kosmetikforordningen. Vi bruger ikke disse stoffer i vores produkter.

 

Herudover findes der nogle mildere akrylater som bliver brugt i gellak i stedet. F.eks.

 

- Hydroxypropyl Methacrylat (HPMA)

- Ethyl Methacrylat (EMA)

- Acryloyl Morpholine (ACMO)

 

Selvom disse stoffer går igen i mange forskellige gellak er det vigtigt at være opmærksom på koncentrationen af dem i produkterne, da en højere koncentration også skaber en højere risiko for allergi.

 

Vi bruger altid disse stoffer i mindst mulige koncentration for at mindske risikoen for allergi. HPMA, som er det reaktive akrylat i vores gellak, bruger vi altid i en koncentration på under 20%.

 

Hovedingrediensen i vores gellak er “Urethane Acrylate” og “PEG-15 Trimethylolpropane Triacrylate”. Begge stoffer er store molekyler med en meget lav biotilgængelighed, hvilket gør dem meget sikre at bruge i gellak.

 

Hvad kan jeg selv gøre for at undgå allergi?

Da allergi oftest opstår som et resultat af at uhærdede reaktive akrylater, der kommer i kontakt med huden, er det vigtigste at du er opmærksom på ikke at ramme huden.

 

Det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort, specielt som nybegynder. Her er der heldigvis gode råd at hente i vores guide univers. Her vil vi specielt anbefale vores videoguides, da du i dem har mulighed for at se præcist hvordan vores erfarne negleteknikker anvender produkterne.

 

Vi anbefaler at man har erfaring med at lægge almindelig neglelak, inden man giver sig i kast med gellak. Det hjælper meget at man har styr på den basale påføringsteknik, så du derfor undgår at få produkt på huden.

 

Er man nybegynder eller blot usikker på sin teknik, kan man starte med at lægge gellak på en Øvehånd. På den måde kan du få noget erfaring med produktet, inden du går i gang med at lægge gellak på dig selv.

 

Hvis man ikke kan undgå at få produktet på huden, er det også muligt at bruge vores Liquid Peel Off Tape, så er du helt sikker på ikke at få produktet på huden.

 

Herudover er det vigtigt at være opmærksom på andre forhold der kan være med til at minimere risikoen for allergi. Heriblandt hærdning af produktet, hygiejne, hudpleje og hudens tilstand.

 

Findes der allergivenligt gellak?

Først og fremmest skal det fremhæves, at alt gellak på markedet indeholder reaktive akrylater. Vi vil kraftigt fraråde at handle ved brands, hvor gellak bliver markedsført som allergivenligt. Det er udelukkende et marketing trick, som vi synes er meget forkert og uforsvarligt at kommunikere. Vi tror på at informere og vejlede vores kunder omkring den risiko der er forbundet med akrylater, hvis det bruges forkert, så man med de oplysninger kan tage sine forholdsregler og udvise den rette omhu.